Verslag van 16 juni 2015

 

Piet Muller opende de laatste avond voor de zomervakantie en heette alle aanwezigen van harte welkom. Hij was blij met de grote opkomst deze ‘doe’ avond met inbreng van onze leden: René v/d Berg (achterwanden) en Loek v/d Klugt (LED-verlichting).

 

Piet had eerst nog een aantal huishoudelijke mededelingen:

·         Algemene ledenvergadering. In September zal een algemene ledenvergadering plaatsvinden ivm de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Theo Peters heeft zich aangemeld als kandidaat;

·         Bij de samenstelling van het juni blad is er helaas wat mis gegaan; Piet heeft per post en per e-mail een extra blad gestuurd; een groot aantal leden geeft aan dat ze de e-mail niet ontvangen hebben. Piet gaat dit nog uitzoeken

·         Hortus tentoonstelling in Leiden: de volgende leden hebben zich aangemeld als vrijwilliger: Gerrit Spaans, Theo Peters, René v/d Berg, Piet Muller en Wim Tomey

 

Na deze mededelingen krijgt René het woord om de zaal te laten zien hoe je zelf een achterwand voor het aquarium kunt maken. René gaf aan dat hij in eerste instantie in zijn aquarium gebruik heeft gemaakt van de standaard achterwanden die in de handel verkrijgbaar zijn maar dat hij deze na verloop van tijd wel erg saai vond. Hij is toen gaan zoeken naar alternatieven en kwam toen in contact met Nanne Vos die zich heeft gespecialiseerd in het maken van achterwanden en destijds een winkel had in Arnhem René is bij Nanne op bezoek geweest en mocht het atelier van Nanne bekijken. Dat bezoek heeft René de inspiratie gegeven om zelf aan de slag te gaan met het maken van een achterwand.

 

Stap 1 is om goed uit te meten wat de maten van de achterwand en evt. zijwanden moeten zijn. Hierbij kun je ook nog rekening houden met het wegwerken van apparatuur of hulpstukken. Zo kan je bv de in-/uitlaat van het filter wegwerken in de achterwand.

 

Voor de achterwand wordt gebruik gemaakt van plaatmateriaal van polyurethaan, een hardschuim met een fijne structuur van gesloten cellen waardoor het geen water opneemt. Dit schuim kun je in platen met verschillende diktes krijgen. Daar meerdere plaatjes op elkaar te lijmen met siliconenkit kun je de achterwand elk gewenst relief geven. De aldus verlijmde plaatjes kun je met een staalborstel of vijl bewerken zodat een natuurlijk effect wordt verkregen. Dat vijlen geeft wel een verschrikkelijk rommel dus doe dat niet in de woonkamer.

 

Nadat de gewenste vorm is verkregen kan met zand/grint de achterwand verder worden verfraaid. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een mengsel van kunsthars en verharder in de verhouding 2:1 In een potje wordt het mengsel aangemaakt om vervolgens met een kwast op de achterwand te worden aangebracht. Aan het mengsel kunnen pigmenten worden toegevoegd om een natuurlijke kleur te krijgen. Steeds kleine stukken van de achterwand bewerken. Op de ingestreken stukken achterwand wordt vervolgens zand/grint gestrooid. Na uitharding van de hars zit het zand/grint dan muurvast aan de achterwand. Zorg er wel voor dat de ruimte waarin je werk goed geventileerd is want de dampen die vrijkomen zijn giftig. Ook dien je ervoor te zorgen dat er geen verharder in de pot met hars komt omdat het dan niet meer kan worden verwerkt. René gebruikt daarom verschillende maatschepjes (liefst met verschillende kleur) om geen fouten te maken bij het mengen. De kunsthars en de verharder zijn te verkrijgen bij RU58 (kunststoffenhandel uit Den Haag). Een pot kunsthars kost ca. EUR 24,-.  Ik moet zeggen, het resultaat zag er zeer fraai uit en biedt heel veel mogelijkheden om op een redelijk goedkope manier iets moois in je bak te hebben. 

 

Na uitharding van de kunsthars kan de achterwand worden afgespoeld. De achterwand wordt met siliconenkit vastgelijmd aan de achterruit van het aquarium. René heeft er voor gekozen om na plaatsing in het aquarium deze uit te laten logen met in water opgeloste groene zeep. Of dit echt noodzakelijk is wist René niet maar hij wilde geen risico lopen.

 

Een dergelijke achterwand biedt ook mogelijkheden om er hout in aan te brengen. Daar moet je echter wel mee oppassen want er zijn verschillende soorten hout in de handel die niet allemaal even geschikt zijn. René had ter illustratie van zijn verhaal meerdere houtsoorten  meegenomen. Gebruik nooit hout wat je in het bos hebt gevonden dat geeft altijd problemen. Houdt er rekening mee dat ook het bekende kienhout na verloop van tijd zal vergaan in het aquarium. Het blijkt in de praktijk erg lastig te zijn om een goed stuk hout te vinden dat past in het aquarium. De in de handel aangeboden stukken hout zijn vaak lelijk afgezaagd waardoor ze minder mooi uit komen. Heel decoratief is het zgnspiderwood’ uit China.

 

Hiermee was de zeer instructieve presentatie van René beëindigd. Hij ontving dan ook een welverdiend applaus van de aanwezigen. Na de pauze kreeg Loek v/d Klugt het woord voor zijn lezing over LED-licht en daaraan gekoppeld nog een vergelijking van reflectoren. Een verslag hiervan vindt u elders in de blad. Loek had zeer veel te vertellen en daarom was het al laat geworden alvorens we begonnen met de verloting. Gelukkig was de buitendeur nog open.  We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avond waarin we veel geleerd hebben.

 

Allemaal een prettige vakantie toegewenst en we zien elkaar weer in september.

 

Jan de Reus