Verslag van 16 december 2015

 

De decemberavond is traditiegetrouw de avond waarop de uitslag van de huiskeuring bekend wordt gemaakt. Zo ook deze keer maar vanwege technische problemen met de laptop (Loek moest even snel naar huis om een andere laptop te halen) kon onze voorzitter Theo Peters ruim een half uur later dan normaal de avond openen. Een bijzonder welkom was er voor Pim Wilhelm van Danio Rerio die dit jaar de keuring voor zijn rekening heeft genomen. Bijzonder was dat Pim zelf ook meegedaan heeft aan de keuring maar dan wel buiten mededinging.

 

Het aquarium van Pim was ook het eerste aquarium dat besproken werd. Het is een grote bak met een lengte van 2 meter. In de bak is een groot stuk kienhout aanwezig waarmee een lange diagonaal wordt gecreëerd. Na een lange tijd cichliden te hebben gehouden is Pim nu weer eens begonnen aan een plantenbak type A1 met daarin voornamelijk Pogostemon soorten als de Pogostemon yatabeanus, P. helferi (boerenkoolplantje), P. quadrifolius. P. stellata en P. erectus. Daarnaast de Lagenandra meeboldii welke sterkt lijkt op Cryptocoryne met als belangrijkste verschil dat het blad van de Lagenandra aan twee zijden ontrolt. Aanwezig was ook het bekende Leidse plantje Saururus cernuus, en naaldgras Eleocharis. Het idee is om een biotoop van Thailand/Birma na te bootsen. Uit de zaal kwam de opmerking dat het Leidse plantje dat er niet in thuis hoort want die komt uit Noord Amerika. Het plantenbestand maakte nog een wat rommelige indruk maar dat komt ook omdat het aquarium nog in opbouw is. Als vissenbestand een exemplaar van de Labeo bicolor, een flinke school Danio rerio en een aantal exemplaren Garra flavatra. Voor de techniek wordt gebruik gemaakt van een IKS computer. Hiermee kun je naast het licht en de pH ook evt. doseerpompen aansturen (bv voor toedienen van ijzermest). Overigens werd er geen CO2 aan het water toegediend. Pim maakt gebruik van een biologisch filter.

 

Het tweede aquarium was het speciaal aquarium (A2) van René v/d Berg met de afmetingen van 160x60x60cm. In het aquarium 6 prachtige maanvissen Pterophyllum. scalare ‘ Rio Nanay’ (eigen kweek). Pim gaf wel aan dat 6 exemplaren misschien wat aan de hoge kant is voor dit aquarium. Wanneer paarvorming gaat onstaan kan er agressief gedrag worden vertoond waardoor problemen kunnen ontstaan. Een van de maanvissen had beschadigde borstvinnen. Na het aanbrengen van een 865 TL is het plantenbestand het beter gaan doen. De beplanting bestaat uit: Nymphea glandulifera en aan het wateroppervlak Eikenbladvaren Ceratopteris cornuta. Bijzonderheid van het Eikenbladvaren is dat deze plant het water aanzuurt. Daarnaast was nog aanwezig Echinodorus uruguaensis. Pim vond de bodembedekking iets te licht in combinatie met de donkere achterwand. Naast de maanvissen waren de medebewoners van dit aquarium; het potloodvisje Nannostomus eques, Aphyocharax paraguaensis en een mooi exemplaar van een harnasmeerval L018 Gold Nugget Bary ancistrus xanthellus en de Lamontictus filamontosa. Het aquarium beschikt over een CO2 installatie en er wordt gebruik gemaakt van een biologisch filter. De waterwaarden zagen er goed uit.

 

Derde in de rij was het A1 aquarium van Theo Peters met de afmetingen 120x50x50cm. In het aquarium worden o.m. Purperkoppen, Diamantzalmen, Pseudomugil furcatus kardinaal tetras en sikkeltetras gehouden. Pim adviseerde om het aantal exemplaren per soort te verhogen en, om overbevolking te voorkomen, het aantal soorten wat te beperken. Op het wateroppervlak was een kaamlaag te zien wat kan duiden dat er ergens in de bak nog iets niet goed zit. Om de planten van extra CO2 te voorzien giet Theo regelmatig mineraalwater in het aquarium. Omdat er hier en daar wat penseelalg aanwezig was had Pim het vermoeden dat met het mineraalwater wellicht een te hoog gehalte aan silicaten ontstaat met als gevolg de penseelalg. Pim deed tevens de suggestie om de kleurweergave in het aquarium te verbeteren door de TL met kleur 827 te vervangen door een kleur 830 of 840 en de TL 865 meer naar voren te halen.

 

Nummer vier was het A1 aquarium van Gerrit Spaans met de afmetingen 160x55x55cm. Boven het aquarium 4x58w TL verlichting waarmee genoeg licht voor de planten aanwezig was. Als beplanting een fraaie straat met Lobelia cardinalis (alhoewel Pim zelf de voorkeur geeft aan het Leidse plantje). Daarnaast o.m. Ludwigia inclinata, Javamos, Hygrophila hippuridoides Hygroriza aristata, Isoetes velata, Bacopa carolineana.

 

Het aquarium werd bevolkt door Purperkoppen, Potloodvisjes Nannostomus eques, Rasbora hengeli, Apistogramma agassizi, Otocinclus affinis en Stiphodon elegans. Zoals we gewend zijn van Gerrit zag het er pico bello uit.

 

Piet Muller was de volgende in de rij met zijn nieuwe paludarium (categorie C1). Dit paludarium is nog in de opstartfase maar nu al prachtig om te zien. Gebruik is gemaakt van koolstofdoek voor de achterwand en m.b.v. de flevopol-methode zijn kunsttakken gemaakt. Zoals we vorige maand ook al van Rob Otten gehoord hebben heeft koolstofdoek het nadeel dat het geen vocht vasthoudt waardoor de plantengroei op het doek minder goed verloopt omdat het te droog blijft. Piet had hier ook last van en daarom was het nodig om meer water over de achterwand te laten lopen. Piet heeft in het landgedeelte geen dieren zitten alleen in het waterdeel zitten vissen (Boraras maculata, Lichtoogjes en Corydoras latison) Pim vond het jammer dat er geen landdieren aanwezig waren maar Piet ziet op tegen het werk dat daaraan vastzit (fruitvliegen kweek). Vanuit de zaal werd gesuggereerd om een python te gaan houden want die kunnen heel lang zonder voer. We kregen niet de indruk dat Piet deze suggestie wilde overnemen. Nu zit er alleen een kikker in het landgedeelte en omdat die van porselein is hoef je die ook niet te voeren. Piet maakt gebruik van zelfbouw LED-verlichting en daar doen de planten het goed op. De waterwaarden waren nog niet goed (een KH van 15 is te hoog). Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt omdat er bij de opbouw van het paludarium stoffen zijn gebruikt die eerst moeten uitlogen. Piet ververst regelmatig met osmosewater en de verwachting is dat de waterwaarden na verloop van tijd zullen verbeteren.

 

Namens Danio rerio was Mart Stuster de volgende in de rij met zijn A1 aquarium met de afmetingen 155x50x50 cm. Ook dit aquarium was nog in de opstartfase. Nog niet alle planten deden het even goed. Zo wilde bv. de Rotala macrandra nog niet echt groeien. Er moet hierbij worden opgemerkt dat dit geen makkelijke plant is. In het aquarium werden o.m. labyrinthvissen gehouden leeri. Die was nakweek van Jos Koster.

 

Als laatste was Jos Koster (Danio rerio) aan de beurt. In de voorgaande jaren deed Jos altijd mee met een imposant groot aquarium ingericht als A2 (gebied Soenda). Nu deed hij mee met een in de hoek van de kamer geplaatst aquarium. Een driehoeksaquarium dus en dat zijn niet de makkelijkst in te richten bakken maar Jos had er weer iets moois van gemaakt. Nog steeds een A2 categorie (Soenda) aquarium maar deze keer met een nagebootste rivierbedding waarlangs het water uit de filterpomp werd geleid. Boven het aquarium LED-verlichting (firma Kitelight) welke (op afstand) dimbaar is in kleur en/of intensiteit. Pim had de indruk dat de hoeveelheid licht nog te wensen over liet omdat bv. de Rotala nog geen optimale groei liet zien. In het aquarium onder meer Trichopodus leeri, Betta edithae. Vuurstreep rasbora’s en een paar mooie slakken (tijgerslak en helmslak). Al met al een mooie bak.

 

Na bespreking van de deelnemende bakken volgde uiteraard de prijsuitreiking . Omdat Pim niet bevoegd was als keurmeester konden er geen bondsdiploma’s worden vergeven. In de categorie A1 werd Gerrit Spaans eerste met 395,5 punten. Hij werd hiermee ook algemeen kampioen. Gerrit van harte gefeliciteerd met dit resultaat. In de categorie A2 werd René van de Berg eerste met een puntentotaal van 395 punten. Piet Muller werd eerste en laatste in de categorie C1 (logisch want er was maar 1 deelnemer). Ook René en Piet van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat.

 

Pim besloot zijn presentatie met het bedanken van de door Loek v/d Klugt en Piet Muller verleende assistentie. Zij kregen hiervoor een welverdiend applaus.

 

Daarna volgde de eindejaarsverloting met traditiegetrouw weer vele smakelijke prijzen. Het was een genoeglijke avond. Iedereen fijne feestdagen toegewenst en tot het volgend jaar.  

 

Jan de Reus