´Een klein en ongecompliceerd, ongeveer kubusvormig paludarium´.

Na 12 jaar trouwe dienst was mijn grote paludarium aan vervanging toe. Ik wilde nu een kleinere bak en wel een met minimale technische voorzieningen. Daarbij wilde ik zoveel mogelijk gebruikmaken van de materialen die bij het slopen van de grote bak waren vrijgekomen. De nieuwe bak zou komen te staan op een kastje dat ik meer dan 30 jaar geleden maakte en dat al twee verhuizingen overleefde.

De bovenplaat van het kastje zat los-vast met deuvels op de zijplaten. Die plaat heb ik vervangen door een die zijdelings wat verder uitsteekt en aan de voorkant korter is. Daardoor kon de bak wat breder worden en was er ruimte om aan de voorkant een wateropvanggoot aan te brengen. De pot die eventueel overlopend water via die goot opvangt en waarin een vlotterschakelaar is aangebracht die het stroomcircuit van de circulatiepomp kan uitschakelen, kwam in het kastje te staan. Uiteindelijk werden de afmetingen van de bak uitwendig bxdxh = 78x71,5x105 cm. Er is 20cm zichtbare waterhoogte met 5cm voor het zand in het waterdeel. De afstand wateroppervlak-onderkant lichtkap is 67cm. Links is de bak over de voorste 15cm inzichtelijk, rechts over 25cm.

 

Aan hout heb ik gekocht één plaat watervast verlijmd meranti multiplex 244x122x1,5cm en aan glas de opzwiep-voorruit van 4mm dik en de doorzichtruiten van 6mm dik links en rechts die tevens stevigte aan het geheel geven. Aan de zichtbare kanten van dat glas heb ik links en rechts een facetje laten slijpen. Verder heb ik gekocht 6 LED-tl van elk 10W, een pot vloeibare rubber op waterbasis van Bison, een potje zwarte schoolbordenlak op waterbasis van Flexa, platen hard-polysteenschuim (XPS) 125x65x2cm, zwarte MS polymeer voor het verlijmen van glas en XPS en PURschuim. Al het andere materiaal, inclusief de verf voor de buitenkant en nog één LED-tl, is van de vorige bak afkomstig! Voor de inrichting heb ik twee lianen gekocht, een dikke en een dunnere. De dikke staat in het bodemzand van het waterdeel en is op driekwarthoogte met lange schroeven aan PUR en XPS geschroefd. De dunnere heb ik los-vast ingeklemd.

 

De achterwand van de kast staat los op de bovenplaat van het kastje, de zijkanten zijn tegen de kopse kant van genoemde bovenplaat en die van de achterwand geschroefd. Omdat ik als altijd alles in mijn eentje wilde doen, vergde dat nog wel de nodige inventiviteit wat betreft het gebruik van hulpconstructies en -materialen. Helaas bleek bij het plaatsen van de aquariumvoorruit dat de zijkanten van de bak niet helemaal te lood stonden. Van onder naar boven is er een verloop van 5mm naar links. Doordat ik die aquariumruit per ongeluk iets langer sneed dan de bedoeling was, kon ik die ruit er alleen in krijgen door hem rechts 3mm hoger van de aquariumbodemruit te houden dan links. Gelukkig valt dat niemand op!

Door scha en schade wijs geworden, heb ik het hout dat onverhoopt vochtig of zelfs nat zou kunnen worden bestreken met twee lagen van de vloeibare rubber. Dat spul bleek een nogal onaangename geur af te geven en ook bleef het erg lang kleverig. Daarna heb ik alle wanden nog inwendig met glas bekleed. Het watervoorraadvat met daarop geplaatste waterval met uitneembaar vijvertje zijn uitgevoerd in XPS. XPS lijmde ik ook op de niet doorzichtige wanden. Dat XPS heb ik geverfd met de schoolbordenverf. Met die verf heb ik ook het PURschuim waarmee ik de lelijk vlakke wanden van structuur voorzag op kleur gebracht. Over het saaie zwart heb ik nog wat bruinzwart gezet. Het vijvertje moest ik uitneembaar houden om nog bij de circulatiepomp en de thermostaat-verwarmer te kunnen die in het watervoorraadvat zijn ondergebracht. De bedrading gaat via de achterwand naar de lichtkap. Daartoe is ook een strookje achterwand uitneembaar gehouden. Ik wilde per se geen wanddoorboringen in het natte of vochtige deel van de bak.

Bij het inrichten van de bak heb ik uiteraard gebruik gemaakt van wat ik aan planten en vissen in huis had. Aan vissen heb ik voorlopig 7 Oranje Danio’s (Danio kyathi)  en 3 Loricaria spec. in de bak gedaan.  Ik zie af van landbewoners. Aan planten voor op het landdeel, aan de wanden en op de lianen heb voor zover nodig voorlopig wat goedkoop spul uit het tuincentrum aangeschaft. Voor mijn verjaardag bracht mijn zoon uit Duitsland 4 stuks van elke van 5 soorten (gekweekte) Tillandsia mee.
De waterval zorgt voor plezierige levendigheid. De wanden heb ik grotendeels bekleed met mos uit potten op ons terras en van een braakliggend landje. Behalve wat onkruid en slakjes (…) heb ik daaraan 2 soorten varen te danken. Leuk! Ik voorzie planten en mos van water met behulp van een handsproeier die een erg fijne nevel zowel als een goed richtbare straal kan geven. Het mos draagt in belangrijke mate bij aan de luchtvochtigheid. De 12V-computerventilator loopt op 7,5V en alleen als alle LED-tls branden. Ik begin en eindig met de LED-tl achterin. Na 15 minuten komt de voorste groep van 3 LED-tl erbij en nog een kwartier later de middelste groep van 3 LED-tl. Die laatste groep schakelt ’s avonds als eerste af. Dat bevalt prima. Als alleen de achterste buis brandt, geeft dat een apart sfeertje.

Loek van der Klugt