Verslag van 15 november 2016

 

Onze voorzitter Theo Peters opende de novemberavond. Theo had een paar mededelingen:

 

-       Richard Gill heeft zich aangemeld als nieuw lid; Richard van harte welkom bij De Rijswijkse

-       De heer Klooster is vanavond aanwezig om een kijkje te nemen bij onze vereniging

-       De huiskeuring heeft inmiddels plaatsgevonden

-       Zaterdag 19 November is de uitslag van de landelijke huiskeuring in Nieuwe Gein

 

Na deze mededelingen geeft Theo het woord aan Ronald de Mol voor zijn lezing ‘Een paludarium voor de Aziatische Arowana’s’.

 

Ronald begon met te vertellen dat hij al 20 jaar lid is van de paludariumvereniging waar ook Loek v/d Klugt lid van is. Ronald is in 1995 begonnen met de bouw van een aquarium in hout. Voor dit aquarium met een inhoud van maar liefst 1300 liter is door hem gebruik gemaakt van 18 mm dik meranti multiplex. De multiplex wanden worden met epoxy hars bestreken om de bak waterdicht te maken. Er dient wel rekening gehouden te worden met dat het verwerken van de epoxyhars niet erg gezond is. Ronald zat na verloop van tijd onder de uitslag. De bak stond onder de trap en naast het aquarium had Ronald ook een extra filterbak gemaakt met planten. In het aquarium hield Ronald Discusvissen die het er goed naar hun zin hadden.

 

Omdat Ronald ging verhuizen moest er iets nieuws komen en dat werd deze keer een groot paludarium ter grootte van een flinke telefooncel. Ook uitgevoerd in hout en met een watergedeelte van 70 cm hoog. Tegen de zijwanden kwam doeken behandeld met Flevopol. Loek v/d Klugt heeft daar in het verleden meer over verteld. Het paludarium was 340 cm lang, Ron beschikte over een grote woonkamer, en hierin werden 4 watervalletjes aangebracht. In het paludarium zaten verschillende gifkikkertjes. De voorruit was scharnierend gemaakt zodat Ron overal makkelijk bij kon komen. Door een uitgekiende ventilatie werd condensvorming op de voorruit voorkomen. Een prachtig paludarium.

 

In 2014 ging Ron weer verhuizen en dus werden er plannen gemaakt voor een nieuw paludarium. Daarin wilde Ron Arowana’s in gaan houden. Dit zijn schitterende vissen met een zeer bijzondere kleurschakering. Wim Tomey heeft er wel eens eerder prachtige plaatjes van laten zien. Arowana’s worden echter wel wat groot en dus moet je een flinke bak hebben om ze goed te kunnen houden. Omdat Ron geen enkel risico wilde lopen werd er voor een zeer degelijk draagconstructie gekozen met houten balken. Vanwege de grootte van de bak (3000 liter) werd voor de voorruit van bak gebruik gemaakt van een 3 cm dikke acrylaat plaat. Dit materiaal wordt ook gebruikt in dierentuinen. Het is minder zwaar dan glas en zeer helder. Die plaat alleen kostte al 1800 euro. De kosten van de hele bak kwamen op ongeveer 5000 Euro (de vele werkuren niet meegerekend). Dus je moet wel over een flinke portemonnee beschikken. In de zijwanden van de bak worden gaten met een doorsnede van 50 mm geboord voor de in en uitgangen van het filter. Dit filter kwam in een aparte kast naast de bak te staan.

 

Voor de achterwand maakte Ron gebruik van stukken hardschuim (10 cm dik) die zodanig gestapeld werden dat het leek op een wand met stenen. De wand werd ingestreken met tegellijm waardoor pigmentpoeder was gemengd en daarna een aantal keren behandeld met dunne epoxyhars (voorstrijk). Een hele grote klus maar Ron nam er de tijd voor want hij wilde het persé goed doen. Al met al heeft de totale bouw wel een jaar geduurd. Je moet wel een vrouw hebben die er tegen kan dat je een jaar lang met de rommel in je woonkamer zit. Maar Ron heeft dat geluk.

 

Voor de verlichting werd gebruik gemaakt van LED strips (2 verschillende kleuren: 5500K en 7000K). Achteraf bleek dat nog onvoldoende en heeft Ron nog extra licht bij moeten plaatsen.

Het filter werd ook de Ron gemaakt en bestond uit een soort van biologisch filter met verschillende 3 verschillende kamers. Gebruik werd gemaakt van een bewegend bed filter waarbij met behulp van luchtbelletjes fliterwieltjes in beweging worden gehouden. Een techniek die o.m. wordt toegepast bij vijvers. Het instromende water vanuit de bak werd over een schuin geplaatste glasplaat naar achter in het filter geleid. Op de plaat is een filterdoek gelegd voor de eerste reiniging van het water. Die doek wordt iedere week even uitgespoeld.

In het filter werden ook de 2 verwarmingselementen geplaatst in totaal 320 Watt.

 

In het aquaruim werden een paar grote stukken hout geplaatst wat nog voor wat problemen zorgde omdat ze niet wilde zinken. Op de bodem kwam brekerzand en toen kon het vullen van het paludarium beginnen. Tijdens het vullen begon de voorruit toch krom te staan vanwege de grote waterdruk. Ron was bang dat de ruit uit de sponning zou worden geperst met alle nare gevolgen van dien dus moest er snel een oplossing worden gevonden. Die oplossing bestond uit het aanbrengen van een RVS profiel aan de bovenkant van de ruit. Dat is voor het gezicht natuurlijk minder mooi maar je wilt ook geen waterballet. Toen dat gedaan was konden eindelijk de vissen er in. Eerst wat proefvisjes om te kijken of de bak biologisch in orde was en toen dat het geval was konden de Arowana’s de bak in. Ron had 2 Arowana’s gekocht in Singapore voor een flink bedrag (>1000 euro per stuk). Via Engeland kwamen ze vervolgens in Nederland aan. Schitterende vissen die het in eerste instantie prima naar hun zin hadden bij Ron. Hem was verteld dat je ze goed moest voeren. Het zijn roofvissen met een flinke scheur die wel wat lusten. Dat ging in het begin heel goed maar na verloop van tijd werden de vissen ziek en uiteindelijk legden ze het loodje. Ron kon wel janken en heeft ze laten onderzoeken. Ze bleken een leververvetting te hebben. Ze waren letterlijk doodgevoerd! Dat was wel heel erg zuur.

 

Maar ja, je hebt een grote bak en je wilt er graag vissen in dus inmiddels zwemmen er meerdere grote cichliden in de bak (o.m tijgerbaarzen) en ook een zoetwaterrog. Voor een relatief laag bedrag (450 Euro) kon Ron uiteindelijk ook nog een nieuwe Arowana bemachtigen. De vissen doen het goed in hun onderkomen. Wekelijks ververst Ron 400 liter water.

 

Ik was onder de indruk van het vakmanschap en de durf die Ron heeft om zoiets complex tot een goed einde te brengen. Over alles was nagedacht en het resultaat was er dan ook naar. Wat mij betreft een zeer interessante lezing en ik was kennelijk niet de enige die dat vond want Ron kreeg een welverdiend applaus vanuit de zaal.

 

Hierna volgde de plantenverloting met ook deze keer weer vele prijzen. De gulle gevers worden van harte bedankt.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus