Lichtopbrengst LED-TL 10W/840 van ECOBRIGHT.N  in vergelijking met TL 18W/840 van Philips met traditioneel voorschakelapparaat 20W

Loek v/d Klugt

Op de voorruit van mijn 80x40x40cm ‘rommel’aquarium heb ik ter hoogte van een Vaantjesplant  die vlak achter de voorruit stond de meetcel van mijn luxmeter geplakt. Vervolgens heb ik genoteerd wat er bij de afzonderlijke lichtbronnen of combinaties daarvan op de meter verscheen.

Situatie

Meetresultaat (lux)

Alleen LEDbalk warmwit vooraan

30

Alleen LED-tl neutraalwit midden

27

Alleen LEDbalk koelwit achteraan

19

Voor + midden

54

Midden + achter

44

Voor +achter

47

Voor + midden + achter

70

   
Deze meetwaarden moeten uiteraard niet als absolute belichtingssterkten worden gezien. De meter is bedoeld om direct beschenen te worden; hier gaat het om weerkaatst licht. Het meetresultaat wordt daarbij ook beïnvloed door de plaats van de lichtbron in de lichtkap: hoe meer naar achter die staat, des te kleiner de invloed op de belichting van de plant. Dat komt ook tot uiting bij het maken van de verschillende optellingen die je met de meetresultaten kunt maken:

Voor + midden + achter => 30+27+19=76, staat tegenover gemeten 70.
Voor + midden => 30+27=57, staat tegenover gemeten 54.
Midden + achter => 29+19=48, staat tegenover gemeten 44.
Voor + achter => 30+19=49 staat tegenover gemeten 47.

Het meetresultaat van de combinatie van de verschillende lichtbronnen is steeds iets lager dan de som van de meetresultaten van die lichtbronnen.

Toch ook wel interessant om te zien dat de 10W LED-tl maar iets minder belichtingssterkte oplevert dan de warmwitte LEDbalk van in totaal 3x8=24W. Die vergelijking is echter niet helemaal eerlijk. Immers, de LEDbalk is 75cm lang, de LED-tl 60cm. Bekeken over het lichtgevende deel van de LED-tl, vallen er links en rechts 3 LEDs van de balk af. Dan zou de LED-tl qua lichtopbrengst dus overeenkomen met 24-6=18W van de LED-balk!

Conclusie

Hoe goed de LED-tl precies presteert, is op grond van deze metingen niet te zeggen, maar dat hij het best goed doet, lijkt me wel zeker!